Mi az az empátia?

Az empátia egy kapocs, de miért is?

Az empátia nem más, mint egy eszköz, amelynek segítségével közelebb kerülhetünk embertársainkhoz. Az együttérzés képességének segítségével felismerhetjük mások érzéseit, ezáltal a helyükbe tudjuk képzelni magunkat. Lássuk be, ez az élet számos területén válhat előnyünkre. Az érzelmi intelligencia egyik legfontosabb alkotóeleme, ez pedig remek hír azok számára, akik már most is erős empátiával fordulnak a környezetük felé. Természetesen az empátia is egy fejleszthető képesség, így aggodalomra semmi nem adhat okot.

Mi az az empátia?
EQ vagy IQ?

Lehet, hogy különböző szinteken, de mindannyian rendelkezünk ezzel a fontos képességgel. Érezted már úgy egy könyv vagy film után, hogy rólad szól? Tudod milyen az, amikor hatalmába kerít a főhős boldogsága, vagy éppen fájdalma? Ha igen, akkor Te bizony megtapasztaltad az emocionális empátiát.

Nem csak egyféle létezik

Emocionális empátiáról akkor beszélünk, amikor lényegében teljesen átérezzük, szinte átvesszük valaki másnak az érzéseit. Ezen kívül még kettő típus merül fel az empátia kapcsán. Létezik a kognitív empátia és az együttműködő, más néven szociális empátia. Előbbi azt a képességet jelöli, amikor megértjük a másikat, a helyébe tudjuk képzelni magunkat, az ő szemével vagyunk képesek látni a világot, a problémáit és ez lehetővé teszi, hogy konkrét érzelmi kapcsolódás nélkül is tudjuk mire gondol. Az utóbbi, azaz az együttműködő empátia nem más mint a törődés. Megérezzük mit vár el tőlünk a másik vagy mire van szüksége, így konkrét lépéseket tudunk tenni annak érdekében, hogy segítsük őt. Van aki egyfajta önvédelemből igyekszik távol tartani magát az empátiától. Végső soron mondhatjuk, hogy ez egy logikus lépés. Ösztönösen védjük magunkat, ez van belénk kódolva.

Mi az az empátia?
A szív és az agy harca

Megnyílni másoknak veszélyes lehet és arcunkat elfordítani is sokszor a legegyszerűbb megoldás. De vajon helyes? Egy magunk köré húzott fal, sok mindentől megvéd, legalább annyi dologtól, mint amennyitől elzár és megfoszt.

Az empátia egy kapocs, az életünk része és segítségével leszünk egymás életének is a részei.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on tumblr